Important Governor General Question Answer for Competitive Exams

0

Hello Friends, Today I am going to share something important Study Materials for all competitive exams. Name of this Post is Important Governor General Question Answer for Competitive Exams. This type of questions asked in every exam, So please read and learn all questions Answer related to Governor General.

Important Governor General Question Answer for Competitive Exams
Important Governor General Question Answer for Competitive Exams

(1)Who was the first Governor General of Bengal?
a) Warren Hastings
b) Cornwallis
c) Lord Curzon
d) William Bentinck
Ans: ( a )

(2)The company official who played a key role in the suppression of Thugs?
a) Charles woods
b) William Sleeman
c) Macaulay
d) Hunter
Ans: ( b )

(3)Who introduced English education in India?
a) Lord William Bentinck
b) Lord Hastings
c) Lord Minto
d) Lord Ripon
Ans: ( a )

(4)The Governor General whose expansionist policy was responsible for the 1857 revolt?
a) Lord Dalhousie
b) William Bentinck
c) Lord Cornwallis
d) Lord Hastings
Ans: ( a )

(5)Telegraphs were introduced in India in
a) 1822
b) 1853
c) 1834
d) 1876
Ans: ( b )

(6)The Governor General who introduced the Doctrine of Lapse?
a) Lord Dalousie
b) William Bentinck
c) Cornwallis
d) Warren Hastings
Ans: ( a )

(7)What was the period of Lord Dalhousie as Governor General?
a) 1856-1876
b) 1845-1866
c) 1848-1856
d) 1859-1866
Ans: ( c )

(8)Which of the following were annexed as per the Doctrine of Lapse?
a) Satara
b) Sambalpur
c) Nagpur and Jhansi
d) All the above
Ans: ( d )

(9)Who introduced the Telegraphs and Postal system in India?
a) William Bentinck
b) Cornwallis
c) Lord Hastings
d) Lord Dalhousie
Ans: ( d )

(10)What were the social reforms introduced by the Lord William Bentinck?
a Abolition of Sati
b) Eradication of Female Infanticide
c) Suppression of Thugs
d) All the above
Ans: ( c )

(11)The Governor General who established Public Works Department?
a) Lord Dalhousie
b) Lord William Bentinck
c) Lord Ripon
d) Lord Lytton
Ans: ( a )

(12)The Governor General who abolished pension for Nana Saheb, who was the adopted son of Baji Rao II?
a) Lord Hastings
b) Lord Curzon
c) Lord Minto
d) Lord Dalhousie
Ans: ( d )

(13)Who was called as ‘Company Akbar’?
a) Lord Canning
b) Lord Wellesley
c) Lord Linlithgow
d) Lord Conwallis
Ans: ( b )

(14)Who was the first native ruler entered into the subsidiary alliance?
a) Nawab of Oudh
b) Peshwa
c) Bhonsle
d) Nizam of Hyderabad
Ans: ( d )

(15)The Mughal emperor who concluded Subsidiary Alliance with British
a) Bahadur Shah I
b) Shah Alam
c) Bahadur Shah II
d) Jahandar Shah
Ans: ( b )

(16)Which of the following districts ceded to British by Nizam Ali?
a) Cuddapa
b) Kurnool
c) Anantapur and Bellari
d) All the above
Ans: ( d )

(17)Who was the Governor-General fought in Forth Mysore War with Tipu Sultan?
a) Lord Minto
b) Lord Ripon
c) Lord Wellesley
d) Lord hastings
Ans: ( c )

(18)Who among the following entered into Subsidiary Alliance?
a) Peshwa, Scindhia and Bhonsle
b) Sadath Ali
c) Krishna Raja Wadayar
d) All the above
Ans: ( d )

(19)Who started Fort William college at Calcutta?
a) Lord Cornwallis
b) Lord Wellesley
c) Wlliam Bentinck
d) Warren Hastings
Ans: ( b )

(20)The Governor General who fought in the Second Maratha War
a) Lord Wellesley
b) Lord Linlithgow
c) Lord Lytton
d) Lord Canning
Ans: ( a )

(21)What was the period of William Bentinck as Governor General of India?
a) 1800-1810
b) 1805-1832
c) 1809-1822
d) 1828-1835
Ans: ( d )

(22)Who was the first Governor General of India?
a) Lord Canning
b) Lord Minto
c) William Bentinck
d) Lord Reading
Ans: ( c )

(23)The Governor General who introduced regional languages in courts?
a) Lord Hastings
b) Lord Canning
c) William Bentinck
d) Lord Hardinge
Ans: ( c )

(24)Who abolished the Circuit Courts established by Lord Cornwallis?
a) Lord William Bentinck
b) Lord Linglithgow
c) Lord Ripon
d) Lord Lytton
Ans: ( a )
(25)Railways were introduced in India in
a) 1821
b) 1853
c) 1823
d) 1850
Ans: ( b )
(26)The Governor General who abolished Sati in 1829?
a) Lord Dalhousie
b) Lord Hastings
c) William Bentinck
d) Cornwallis
Ans: (c )

(27)The Governor General who suppressed robbers called ‘Thugs’?
a) William Bentinck
b) Lord Minto
c) Lord Curzon
d) Warren Hastings
Ans: ( a )

(28)Warren Hastings fought with
a) Maratas
b) Rohillas
c) Mysore Sultan
d) All the above
Ans: ( d )

(29)What was the period of Warren Hastings as Governor-General of Bengal?
a) 1773-1786
b) 1756-1782
c) 1759-1767
d) 1766-1778
Ans: ( a )

(30)Warren Hasting was made Governor General of Bengal in
a) 1723
b) 1734
c) 1773
d) 1792
Ans: ( c )

(31)The Governor General who made the treaty of Benaras with Nawab of Oudh in 773
a) Warren Hastings
b) Cornwallis
c) William Bentinck
d) Lord Hastings
Ans: ( b )

(32)When was Cornwallis appointed has Governor General of Bengal?
a) 1775
b) 1786
c) 1772
d) 1761
Ans: ( b )

(33)Who shifted the company treasury from Murshidabad Calcutta?
a) Lord Hasting
b) Lord Curzon
c) Warren Hastings
d) Lord Lytton
Ans: ( c )

(34)Who abolished dual Government in Bengal?
a) Robert Clive
b) Cornwallis
c) Warren Hastings
d) Lord Minto
Ans: ( c )

(35)Who established civil and criminal courts in each district?
a) Warren Hastings
b) Lord Hastings
c) Lord Mayo
d) Cornwallis
Ans: ( a )

(36)Who separated judicial and police powers from the collector?
a) Lord Ripon
b) Lord Wellesley
c) Cornwallis
d) William Bentinck
Ans: ( d )

(37)Who brought district collector under the purview of Judiciary?
a) Lord Hastings
b) Warren Hastings
c) Lord Minto
d) Cornwallis
Ans: ( d )

(38)Circuit courts were established in
a) Patna
b) Murshidabad and Calcutta
c) Ducca
d) All the above
Ans: ( d )

(39)The Governor General who established circuit courts?
a) William Bentinck
b) Cornwallis
c) Lord Hatings
d) Lord Reading
Ans: ( b )

(40)Who supressed Bundelkand revolt?
a) Lord Mayo
b) Lord Minto
c) Lord Curzon
d) Lord Ripon
Ans: ( b )

(41)The judicial system introduced by Cornwallis was called
a) Judicial code
b) Wavell code
c) Equity code
d) Cornwallis code
Ans: ( d )

(42)The Governor General who made the treaty of Amritsar with Ranjitsing in 1809
a) Lord Irwin
b) Lord Wellington
c) Lord Minto
d) Lord Linlithgow
Ans: ( c )

(43)The Governor General who suppressed Robbers called ‘Pindaris’?
a) Lord Minto
b) Lord Hestings
c) Lord Wavell
d) Lord Ripon
Ans: ( b )

(44)Who was the Governor General at the time of Third Maratha war?
a) Lord Hestings
b) Lord Linlithgow
c) Lord Curzon
d) Lord Irwin
Ans: ( a )

(45)Who was the Architect of permanent land revenue system?
a) William Sleeman
b) Hunter
c) Charles Woods
d) SirJohmshore
Ans: ( d )

(46)Who introduced permanent land revenue system?
a) Warren hastings
b) William Bentinck
c) Cornwallis
d) Lord Irwin
Ans: ( c )

(47)The Governor General who fought with Tipu Sultan in Third Mysore War
a) Cornwallis
b) Lord Hastings
c) Warren Hastings
d) Lord Curzon
Ans: ( a )

(48)What was the period of Lord Wellesley as Governor General?
a) 1789-1800
b) 1765-1789
c) 1798-1805
d) 1800-1810
Ans: ( c )

(49)The Governor General who formed Bombay Presidency in 1818
a) Lord Hastings
b) William Bentinck
c) Lord Dalhousie
d) Lord Minto
Ans: ( a )

(50)Who greatly implemented the system of the subsidiary alliance?
a) Lord Dalhousie
b) Lord Wellesley
c) William Bentinck
d) Lord Ripon
Ans: ( b )

(51)The Governor General who fought with Tipu Sultan in Third Mysore War
a) Cornwallis
b) Lord Hastings
c) Warren Hastings
d) Lord Curzon
Ans: ( a )
(52)The Governor General who introduced regional languages in courts?
a) Lord Hastings
b) Lord Canning
c) William Bentinck
d) Lord Hardinge
Ans: ( c )

(53)The first Railway Line was laid between
a) Bombay and Thane
b) Bombay and Hyderabad
c) Calcutta and Bombay
d) Delhi and Calcutta
Ans: ( a )

(54)During the whose Viceroyalty the first census of Indian took place
a) Lord Ripon
b) Mayo
c) Lord Curzon
d) Lord Minto
And: ( b )

(55)During the whose Viceroyalty Indian Gate in Delhi was built
a) William Bentinck
b) Lord Lytton
c) Hardinge II
d) Linlithgo
Ans: ( c )

(56)What was the committee appointed by Lord Curzon to reform police department
a) Fraizer Committee
b) Thomas Committee
c) Releigh Committee
d) Hunter Commission
Ans: ( a )

(57)The incident of Nandakumar took place during the period of
a) Cornwallis
b) Warren Hesting
c) Lord Ripon
d) Lytton
Ans: ( b )

(58)The kingdoms occupied by the Bentinck with Doctrine of Lapse
a) Jansi and Sambalpur
b) Satara
c) Jayapur
d) All the above
Ans: ( d )

(59)The first Railway Line was land between
a) Bombay and Thane
b) Bombay and Hyderabad
c) Calcutta and Bombay
d) Delhi and Calcutta
Ans: ( a )

(60)What were the social reforms introduced by the Lord William Bentinck?
a) Abolition of Sati
b) Eradication of Female Infanticide
c) Suppression of Thugs
d) All the above
Ans: ( d )

(70)Telegraphs were introduced in India in
a) 1822
b) 1853
c) 1834
d) 1876
Ans: ( b )

(71)The Governor General whose expansionist policy was responsible for the 1857 revolt?
a) Lord Dalhousie
b) William Bentinck
c) Lord Carnwallis
d) Lord Hastings
Ans: ( a )

(72)Universities were established in Calcutta, Madras, and Bombay as per
a) Hunter Report
b) Mecaulay Report
c) Woods Despatch
d) Thamos Report
Ans: ( c )

(73)The Governor General who established Public Works Department?
a) Lord Dalhousie
b) Lord William Bentinck
c) Lord Ripon
d) Lord Lytton
Ans: ( a )

(74)The Governor General who abolished pension for Nana Saheb, who was the adopted son of Baji Rao II?
a) Lord Hastings
b) Lord Curzon
c) Lord Minto
d) Lord Dalhousie
Ans: ( d )

(75)Who was called as ‘Company Akbar’?
a) Lord Canning
b) Lord Wellesley
c) Lord Linlithgow
d) Lord Conwallis
Ans: ( b )

(76)The first railway train in India steamed off in 1853 from
a) Bombay to Thane
b) Delhi to Meerut
c) Howrah to Burdwan
d) Bombay to Delhi
Ans: ( a )

(77)The first railway line opened in India in 1853 was between Bombay and
a) Surat
b) Aurangabad
c) Thana
d) Diu
Ans: ( c )

(78)Woods Despatch was prepared in the year
a) 1835
b) 1850
c) 1852
d) 1854
Ans: ( d )

(79)When did the office of the District Collector was created?
a) 1748
b) 1756
c) 1772
d) 1801
Ans: ( c )

इसे भी पढ़ें:- Important Awards in 2018 free PDF Download in Hindi

इसे भी पढ़ें:- Important Battles and Wars in Indian History-Download PDF

प्रतियोगी परीक्षाओ के लिए Free Study Material Download करने के लिए  Wifigyan.com पर रेगुलर Visit करते रहे|और अगर आप लोगो को हमारा यह प्रयास अच्छा लगे तो हमारे इस पोस्ट को अपने दोस्तों तक जरुर पहुचासेये  इस उनको भी फयदा होगा |हमारा यह प्रयास की आप लोगो को फ्री Study Material मिलता रहे सतत जारी रहेगा |धन्यवाद |

इसे भी पढ़ें:- Important Facts About Mahatma Gandhi-Download Notes in Hindi

इसे भी पढ़ें:- 5000+ GK Question And Answer-Download In Hindi


Download Books/Pdf:-

Friends, if you need an eBook related to any topic. Or if you want any information about any exam, please comment on it. Share this post with your friends on social media. To get daily information about our post please Click The Bell Icon Which is Given Below.

Disclaimer
Wifi Gyan does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the link already available on the internet. If anyway it violates the law or has any issues then kindly mail us: wifigyan.com@gmail.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here