List of Indian Sea Port Pdf Download for SSC, Railway Examinations

We are going to share important fact and list of Sea Port in India, Here in this article you will know major and Important List of Indian Sea Port, You guys can also Download Pdf for SSC, Railway Examinations. As everyone knows that General Awareness is very important for every Government examination, and Nowaday Questions related to Indian Sea Port asked frequently. If you are SSC and Railway aspirants then you will find Questions related to Indian Sea Port in your examination. So if you want to download List of Indian Sea Port Pdf then Go to the bottom of the article, and click on the download button.

List of Indian Sea Port Pdf Download for SSC, Railway Examinations
List of Indian Sea Port Pdf Download for SSC, Railway Examinations

List of Indian Sea Port Pdf Download for SSC, Railway Examinations:-

Here we are going to list all the important list of Indian Sea Port in a chart, and also give you a complete list of Sea Port of India in a pdf. You can download this pdf from the given link. here we will also try to list some questions related to Sea Port of India which is asked in the various competitive examination. We will also tell you some interesting fact about the Important Indian Sea Port.

Name of
Sea Ports
City State Interesting Facts
Nhava Sheva (or)
Jawaharlal Nehru
Port
Navi MumbaiMaharashtra•Known as ‘King Port of The Arabian Sea’.

• Largest Container Port in
India.

 Mumbai PortWest MumbaiMaharashtraLargest Port in India.
 Mormugao PortSouth GoaGoaOne of India’s earliest
Modern Ports
Cochin PortCochinKeralaIt lies on 2 islands
Wellington and
Vallarpadam.
Panambur (or)
New Mangalore
Port
MangaloreKarnatakaIt is an all-weather port on the shore of Arabian Sea
Paradip PortJagatsinghpurOrissaIt is situated at the confluence of the river
Mahanadi and Bay of Bengal. It has its own railway
system
 Haldia PortKolkataWest BengalIt is the base of Indian Coast
Guard
Port BlairPort BlairAndaman &
Nicobar Island
Located at the juncture of
Bay of Bengal and Andaman
Sea.Youngest Port of India
 Kandla PortGandhidhamGujaratMajor seaport of the west coast.
It is the busiest and richest
port of India
Tuticorin PortTuticorinTamil NaduThe 2nd largest port in Tamil Nadu

Now called
‘V.O.Chidambaram Port.

Chennai PortChennaiTamil Nadu3rd largest container port of
IndiaLargest port in Tamil Nadu
Ennore Port
or Kamarajar Port
Limited
EnnoreTamil NaduIndia’s first corporate port.

It gets coal for power.

Vizag PortVishakhapatnamAndhra
Pradesh
Only natural seaport in the
shores of Bay of BengalOldest shipyard of India.

List of Indian Sea Port Pdf Download

Questions Answer on Indian Sea Port:-

1- Which is the oldest artificial harbour on the East Coast of India?

Ans-

2- How many Minor ports in India?

Ans- 185

3- Which port is the natural harbour on the west coast of India?

Ans- Kochi Port

4- Mormugao Port located in which state?

Ans- Goa

5- Which port is known as Jawaharlal Nehru Port?

Ans- Nhava Sheva

6- The largest quantity of iron ore is exported from India through the ports of?

Ans- Vishakhapatnam and Mormugao

7- Which of the following seaports is the largest exporter of iron ore from India?

Ans- Vishakhapatnam

8- Which of the following major seaports handles the largest volume of our foreign trade?

Ans- Bombay

9- Which is the biggest hinterland port in India?

Ans- Bombay

10- Which of the following ports was the biggest port during the Mughal Period?

Ans- Surat

11- Which is the newest port in India?

Ans- Port Blair

12- Paradip Port is located in which state?

Ans- Odisha

Questions Answer on Indian Sea Port:-

13- Ennore Port also known as-

Ans- Kamarajar Port

14-  Which one of the following States has India’s largest private sector sea port been commissioned recently?

Ans- Andhra Pradesh

15- Busiest port of Indian Ocean is?

Ans- Port of Singapore

16- Aden’ is a major port in-

Ans- Yemen

Important Battles and Wars in Indian History-Download PDF

17- Port Blair is located on which of the following Islands?

Ans- South Andaman

18- Which is the Southernmost port in India?

Ans- Tuticorin ports

19- Which port is known as Jewel of all port?

Ans- Visakhapatnam

20- Mangalore is the chief port city of the Indian state of?

Ans- Karnataka

21- When was Indian Maritime University (IMU) was set up?

Ans- 2008

Computer Question Answer Pdf for SSC, Bank Exams Download

22- Which of the following tax is levied to coastal ships registered under the Merchant Shipping Act?

Ans- Dredging Corporation of India

23- The first Maritime Summit was held on?

Ans- 14th to 16th April 2016

24- Which of the following is the world-class international container handling port?

Ans- Jawaharlal Nehru Port

25- Which of the following is the tidal port?

Ans-  Kandla Port

26- Which is the artificial port and second busiest port in India after Mumbai?

Ans- Chennai Port

27- Which Indian port is recently declared as Trade Free Zone?

Ans- Kandla Port

Friends If you read all the question-answer careful then you have completed all the homework for Sea Port related questions. You can bookmark this page on your phone and read it again and again so you can memorise it for along time.

This is all about List of Indian Sea Port 

Must-See:- Important Facts About Asia Continent Pdf For UPSC Download

Must-See:- List of Important National and International Days and Dates

For Better Preparation and Better Study material Please Visit Wifigyan.com on a regular basis. Here You will find all the books/notes related to all subjects free of cost. My main aim to help the students who are not able to buy all the expensive books. if you guys want to appreciate my afford please share my post with your friends by which they can also avail my services.

Must-See:- Important Governor-General Question Answer for Competitive Exams

Must-See:- Indian Government Important Schemes in one Pdf Download

Friends, if you need an eBook related to any topic. Or if you want any information about any exam, please comment on it. Share this post with your friends on social media. To get daily information about our post please  Click The Bell Icon Which is Given Below.

Disclaimer
Wifi Gyan does not own this book, neither created nor scanned. We just provide the link already available on the internet. If any way it violates the law or has any issues then kindly mail us: [email protected]
error: Content is protected !!