UPPCL Computer Awareness Questions Pdf Download

UPPCL Computer Awareness Questions:- Friends, in this article today, we will give you information about the computer awareness questions asked in the Uttar Pradesh Power Corporation Limited exam. In this exam, questions are asked on the following topics from the Computer Awareness course. Let us now give you information about the topic and also share some other information related to them. Before sharing the information about computer awareness questions, let us tell you that the applications for the post of Junior Engineering will be released by UPPCL from December 4 Interested candidates can fill the online application form for this examination by visiting the official website of UPPCL.

UPPCL Computer Awareness Questions Pdf Download
UPPCL Computer Awareness Questions Pdf Download

UPPCL Computer Awareness Questions Syllabus

Now we will give you information about the topics asked in Computer Awareness

  • Microsoft Office: This topic will ask questions related to the use of Microsoft Office and the shortcut keys used in Microsoft Office.
  • Data and Representation: – Questions related to data and their representation will ask from Microsoft Office Excel Part In which the candidates have to represent the data in other ways.
  • Computer memory: Questions related to the evolution of computers and their upcoming generation.
  • Internet:– Questions related to Internet expansion and their use, will ask on this topic.
  • Introduction to Computer: Questions related to basic knowledge of computers such as hardware software and their use will ask.
  • Database concepts: There will be questions like arranging and displaying data from this topic.
  • Input and output devices: – There will be questions related to the input and output devices used in the computer such as to monitor printer mouse etc.
  • Operating System:- Questions related to the evolution of the operating system used in the computer.
  • Computer Architecture: Questions related to their type will ask based on the evolution and design of computers.
  • Data Communication and Networking: There will be questions related to interconnecting computers through communication and networking in different computers from this branch of computers.

Click on the link below to download all the questions related to the above topics in PDF form. Computer Awareness By Disha Publication PDF For Bank, SSC and Railway Exam

(1) The Internet is a system of –

[A] software bundles

[B] web page

[C] website

[D] interconnected network

Answer : [D] (UPPCL Computer Awareness) 

(2) Pressing Ctrl + F9 in Excel

[A] prints 9 worksheets

[B] prints a sheet

[C]] None of the above

[D] prints 9 followed by spaces

Answer : [C] 

(3) Drum printer is an example of

[A] input

[B] output

[C] processing

[D] storage

Answer : [B] (UPPCL Computer Awareness)

Download 120 Computer Wareness Related Important Questions

(4) Memory is made up of 

[A] a set of wires

[B] a set of circuits

[C] a large number of cells

[D] All of the above

Answer : [C]

(5) ………….. shows how the contents on the printed page will appear with margin, header, and footer. 

[A] Draft

[B] Full-screen reading

[C] Outline

[D] Page layout

Answer : D] 

(6) A processor that collects the transmissions from several communications media and send them over a single line that operates at a higher capacity is called 

[A] multiplexor 

[B] bridge 

[C] hub 

[D] router 

Answer : [A] 

(7) Which coding system allows non-English characters and special characters to be represented 

[A] ASCII 

[B] UNICODE 

[C] EBCDIC 

[D] ANSIC 

Answer : [B] 

(8) Computer system consist – 

[A] internal device 

[B] peripheral device 

[C] software 

[D] All of these 

Answer : [D] 

(9) PowerPoint provides ………… the number of layouts for use with a blank presentation. 

[A] 20 

[B] 22 

[C] 24 

[D] 26 

Answer : [C] 

(10) To locate a data item for storage is 

[A] field 

[B] feed 

[C] database 

[D] fetch 

Answer : [D] 

(11) The first computer language developed was 

[A] COBOL 

[B] BASIC 

[C] PASCAL 

[D] FORTRAN 

Answer : [D] (UPPCL Computer Awareness

(12) To perform a calculation on stored data computer uses …….. number system. 

[A] decimal 

[B] hexadecimal 

[C] octal 

[D] binary 

Answer : [D]

(13) A (n) …….. appearing on a web page opens another document when clicked. 

[A] anchor 

[B] URL 

[C] hyperlink 

[D] reference 

Answer : [C] 

(14) Which language is direct recognized by the computer without a translation program?

[A] BASIC language 

[B] Assembly language 

[C] High-level language

[D] Machine language 

Answer : [D] 

(15) A nibble is equal to ……….. bits.

[A] 16 

[B] 32 

[C] 4 

[D] 8 

Answer : [B] 

(16) The number system based on 0 and 1′ only, is known as 

[A] binary system

[B] barter system 

[C] number system

 [D] hexadecimal 

Answer : [A] 

(17) Which of the following are not functions of the operating system? 

[A] User interface 

[B] File system corrupted 

[C] Resource allocation 

[D] All of the above 

Answer : [B] 

(18) The simultaneous processing of two or more programs by multiple processors, is 

[A] Multi-programming 

[B] Multi-tasking 

[C] Timesharing 

[D] Multi-processing 

Answer : [D] 

(19) A computer also known as a server computer, is 

[A] supercomputer 

[B] mainframe computer 

[C] minicomputer 

[D] microcomputer 

Answer : [C]

(20) Which of the following components is the most essential for the computer system to work? 

[A] Input system 

[B] Output system 

[C] Storage system 

[D] CPU 

Answer : [D] (UPPCL Computer Awareness

This is all Important UPPCL Computer Awareness Questions that may be asked in the next examination.